Publikováno: 7. 2. 2023

Pokud jde o snídani, tak by se dalo říct, že platí, že každá země má svoje zvyklosti nebo varianty. Skvělá snídaně nejen nastartuje váš metabolismus, ale může být i skvělým společníkem, se kterým můžete přivítat nový den, a najít tak způsob, jak říct „Dobré ráno.“

Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii a slané tuniské cizrnové polévky až po nadýchané ukrajinské palačinky a sladké toasty s kokosovým džemem v Singapuru.

Protože není možné zachytit všechny snídaňové dobroty, mám tady pro vás speciality z 20 zemí, z nichž si určitě vyberete svého favorita.

A i když chutě v některých z těchto jídel mohou být neočekávané a nemusí úplně ladit s vašimi chuťovými buňkami, jsem přesvědčená, že vám přijdou přinejmenším zajímavé.

Tak pojďme začít pěkně podle abecedy:

Argentina

Existuje jedno slovo, které definuje argentinskou snídani: facturas. Zastřešující termín pro pečivo zahrnuje sladký a těstovitý svět tvarů, velikostí a chutí.

Některé z populárnějších nabídek zahrnují medialunes, brioškové pečivo ve tvaru croissantu, bombas a bolas de fraille neboli smažené koblihy, a churros, které se často máčí v čokoládě. Mnohé jsou plněné dulce de leche (slazené kondenzované mléko) nebo crema pastelera (vanilkový pudink).

Spárujte talíř facturas s vysoce kofeinovaným yerba maté nebo kávou.

Austrálie

Australské snídaně jsou různé, ale základem je avokádový toast s vajíčkem.

Pro ty, kteří milují obilné mísy, avokádo a další slané toasty a další stálice celodenní kavárenské kultury, bude australská „brekkie“ doslova manou.

Se zaměřením na čerstvé produkty, celozrnné výrobky a výživné kombinace mohou australské snídaně sahat od klasického avokádového toastu se semínkovým chlebem, přes misku farro se sázeným vejcem a nakládanou zeleninou, až po rýžový nákyp s jogurtem, semínky a lesním ovocem.

Nezapomeňte na flat white – espresso s vysokým poměrem napařeného mléka, kterého se ani Starbucks nemůže nabažit.

Brazílie

Brazilský bolo de fuba je dort ve stylu kukuřičného chleba s vlhkou a krémovou texturou.

Pokud nemůžete přestat jíst pao de queijo, nadýchané pečené sýrové rolky, které jsou základem brazilské kultury, budete rádi, že je můžete jíst i k snídani.

Ale pro variaci na brazilské snídaňové chleby zkuste bolo de fuba. Je to dort ve stylu kukuřičného chleba s vlhkou a krémovou texturou, která pochází z přidání strouhaného parmazánu a/nebo strouhaného kokosu.

Bulharsko

Popara navazuje na dlouhou tradici používání zbylého chleba jako jídla následujícího dne. Tato teplá, uklidňující snídaně je oblíbená v dětství mnoha Bulharů – není to tak docela kaše, a ne tak docela chlebový nákyp, ale sdílí vlastnosti obou.

Misku chleba nakrájeného na kostičky, rozdrobeného bulharského sýra sirene, másla a cukru se zalije teplým mlékem nebo čajem a nechá se nasáknout do měkka.

Sirene je sýr ve stylu feta, který je krémovější a měkčí než mnoho východoevropských sýrů v solném nálevu, takže pokrmu nedodá tolik slané chuti, ale spíše svěží štiplavosti podobné kozímu sýru.

Etiopie

Genfo je hustá kaše vyrobená z ječné, pšeničné a kukuřičné mouky a je to tradiční kaše.

Když si dáte qurs (to je „snídaně“ v amharštině, úředním jazyce Etiopie), je pravděpodobné, že budete jíst ovesnou kaši. Zatímco existuje mnoho odrůd a názvů pro horkozrnné cereálie podávané po celé zemi, pikantní genfo je jedním z nejoblíbenějších.

Genfo se vyrábí smícháním ječné mouky s vroucí vodou, dokud se nevytvoří husté, lepivé těsto, které se poté vytvaruje do kopečku s prohlubní uprostřed. Jamka se pak naplní přepuštěným máslem smíchaným s berbere, směsí koření, a kolem okrajů genfo se často lžící nabírají kousky jogurtu.

Guam

Tento malý ostrov – technicky americké území – v Tichém oceánu je tavicí kotlík kulinářské kultury s potravinami, které ukazují vliv různých zemí, které tuto zemi v průběhu staletí kolonizovaly.

Stejně jako mnoho asijských tichomořských národů je spam (lančmít) oblíbeným doplňkem pro snídaně se smaženou rýží a vejci. Ale stejně oblíbená je i místní vepřová klobása chamorro, čerstvá klobása na způsob chorizo ​​pojmenovaná po domorodém obyvatelstvu ostrova. Grilovaná v linkách nebo placičkách, je to snídaňová klobása jako žádná jiná.

Island

Začněte svůj den na Islandu závanem životadárného lysi, tj. olejem z tresčích jater, vydatným zdrojem omega-3 mastných kyselin a jedním z vedlejších produktů tamního rybího průmyslu.

Pro chutnější ranní jídlo si dejte misku hafragrautur, husté ovesné kaše. Doplňte oříšky, rozinkami a cukrem, nebo přidejte porci skyru, který známe i u nás jako hustý jogurtový mléčný výrobek, který je vlastně čerstvým sýrem.

Itálie

Italové jsou na snídani skoro příliš zaneprázdněni – alespoň byste si to mohli myslet z množství kaváren, kde si hosté na začátku dne dají své espresso ve stoje.

Ale ať už stojíte nebo chvíli odpočíváte u kavárenského stolu, vždy se najde čas na kávu a italské pečivo. Ráno je espresso nebo cappuccino často spárováno s jednoduchou sladkostí, jako je cornetto nebo croissant, plněné pudinkem nebo Nutellou.

Sfogliatelle, křupavé a vícevrstvé pečivo se sladkou náplní ze sýra ricotta, je dalším snídaňovým standardem.

Jamaica

K snídani na Jamajce nemůže být nic patriotičtějšího než jsi dát národní jídlo: ackee a slané ryby.

Ackee, jemně sladké ovoce ve tvaru hrušky, je restované se slanou treskou, rajčaty, česnekem, chilli a cibulí ve snídaňové míchanici, která spojuje sladké, slané a kořeněné pro jedinečnou ostrovní chuť. Ačkoli to vypadá podobně jako míchaná vejce, je to jen krémově žluté ackee, jamajské národní ovoce, v pokrmu.

Japonsko

Japonské snídaně spadají přímo na slanou stranu potravinového spektra. Ve skutečnosti by mnoho z toho, co můžete snídat v Japonsku, nebylo na místě v žádném jiném jídle dne.

Mnoho ranních jídel se skládá z výběru malých talířů, z nichž každý obsahuje několik kousků tradičního japonského jídla.

Zastoupeny jsou ryby jako losos nebo makrela, miso polévka, nakládaná zelenina a rýže. Nechybí ani tamagoyaki, lehce sladká rolovaná omeleta vyrobená z tenkých vrstev vajec na obdélníkové pánvi, která jí dodává její charakteristický tvar.

Maroko

Spolu s mátovým čajem jsou krupicové chleby hlavními pilíři marockého snídaňového stolu. Baghrir jsou tenké, kynuté kuličky poseté drobnými dírkami, které jim dávají název „palačinky s tisíci dírami.“ Tyto světlé krupicové chleby jsou pak přelité máslem a medem.

Harcha jsou tlustší grilovaná kolečka ve stylu sušenek, která mají křupavou kůrku z posypu hrubé krupice. Mohou být formovány jako anglické muffiny a podávány se sýrem nebo máslem, džemem a medem.

Německo

V zemi mnoha wurstů není divu, že klobása a další maso hrají hlavní roli ve frühstücku, tradiční německé snídani.

V typické bufetové snídani nesmí chybět: klobásy, uzeniny, sýry, chléb a rohlíky (včetně preclíků), stejně jako čerstvé ovoce, vejce naměkko a koření, jako je domácí džem. Bohaté možnosti přímo lákají k vytváření vlastních kombinací.

Portugalsko

Portugalské koláče s vaječným pudinkem se dokonale hodí ke kofeinovému nápoji dle vašeho výběru.

Kávové nápoje se spoustou mléka jsou při snídani v Portugalsku na prvním místě. Uma mei de leite, půl napůl směs kávy a mléka, nebo um galao, což je většinou mléko s panákem kávy, jsou snadným způsobem, jak si zpříjemnit den.

Ačkoli mnoho Portugalců má vedle svého nápoje jednoduchý toast nebo chleba, perfektním párem pro tyto mléčné kávy jsou pasteis de nata neboli koláče s vaječným krémem. Se skořápkou z listového těsta a krémovou pudinkovou náplní jsou stejně oblíbené jako svačinka na přestávku v 11:00 v kavárně, další portugalský ranní rituál.

Singapur

Množství jídel podávaných v kramářských centrech láká chuť k jídlu v tomto asijském městském státě. Tyto venkovní jídelní kurty jsou vždy otevřené a není neobvyklé, že hladoví lidé nabírají misky slaných kari nudlí hned po ránu.

Pro tradiční snídani v kramářském stylu je nutností kaya toast. Tento nenápadně vypadající toastový sendvič je pomazán voňavou kaya, sladkým džemem vyrobeným z kokosového mléka, vajec a někdy i pandanových listů pro zářivou zelenou barvu a chuť.

Skvěle se hodí ke kávě nebo čaji a každý stánek nebo obchod připravuje kaya toasty po svém – tak proč jich pár nezkusit?

Spojené státy americké

Nadýchané palačinky v americkém stylu podávané se štědrou porcí másla a pravým javorovým sirupem (slaninou, pokud budete mít štěstí) jsou jednou z nejlepších snídaní v USA.

Kontrastní textury a slano-sladká chuť dělají tuto snídani oblíbenou u dětí i dospělých. A zatímco palačinky lze upravit přidáním všeho možného od čerstvých borůvek přes čokoládové lupínky až po pekanové ořechy, zlatým standardem zůstávají klasické polevy z másla a javorového sirupu.

Švýcarsko

Ve všední dny se Švýcaři často drží rychlých, ale sytých snídaní, jako je tradiční birchermüesli, směs ovsa s ovocem a ořechy ve stylu granoly, která se obvykle podává s hustým jogurtem.

Ale o víkendech je čas na švýcarský brunch. Spolu s roesti (bramborové placky), sýry a uzeninami je středobodem brunchového stolu zopf. Tento pletený vaječný chléb je podobný challah nebo brioche a podává se s medem, máslem a marmeládou.

Tchaj-wan

Zatímco sklenice mléka je v USA často propagována jako „součást vyvážené snídaně“, dòu jiāng posouvá tradici na novou úroveň. Toto čerstvé sójové mléko je specialitou Tchaj-wanu, které pro své zákazníky typicky každé ráno připravují pouliční prodavači a restaurace.

Podává se teplý v zimě a studený v létě, je to osvěžující kontrast ke žvýkacím palačinkám, knedlíkům a lívancům z těsta, které jsou také součástí obvyklé tchajwanské snídaně. Ponořte lívanečky do sójového mléka pro extra chuť.

Tunisko

Fanoušci slaných jídel si zamilují lablabi, kořeněnou cizrnovou polévku, která, ano, je v Tunisku snídaňovým jídlem. Cizrna a harissa pasta jsou dvě stálice v prakticky každém receptu lablabi, ale úpravy této jednoduché polévky, která zahřeje na duši, závisí na každém kuchaři.

Někdy zahuštěný kousky starého křupavého chleba, někdy rozjasněný vymačkaným citrónem, někdy krémový s jogurtem nebo přelitý olivami, existuje nekonečně mnoho způsobů, jak si ho vychutnat.

A protože se často doplňuje sázeným vejcem, je to snídaně, která vás zasytí na celý den.

Turecko

Kahvalti, tradiční turecká snídaně, je okázalá záležitost, která má pro každého něco: turecký chléb, jako je simit, kruhový peckový bochník nebo pide, žvýkací placka, doprovázejí mísy fety nebo jiných čerstvých, slaných sýrů, olivy, halva, med a zavařeniny. Vejce se často vaří s opečenými plátky suku, sušené hovězí klobásy kořeněné česnekem, červenou paprikou, kmínem a škumpou.

Ukrajina

Křehké a nadýchané uvnitř a křupavé dozlatova zvenku, ukrajinské syrniki (palačinky) by v pětihvězdičkovém brunchovém bufetu neměly chybět.

Přesto jsou vyrobeny z jednoduché ingredience: čerstvého farmářského sýra, známého jako tvorog, s konzistencí podobnou ricottě nebo tvarohu. Křupavý zevnějšek pochází z těsta podobného lívancům.

Stejně jako americké palačinky nebo francouzské toasty mohou být doplněny čerstvým ovocem, zavařeninami nebo moučkovým cukrem. Jako bramborové placky nebo blintze mohou být chutné s přílohou zakysané smetany.

A pokud nechcete příliš experimentovat, mám tu pro vás několik receptů, které se skvěle hodí na snídani jak v týdnu, tak o třeba i o víkendu.

Ovesná kaše s ovocem a jogurtem

Mrkvový koláč bez cukru

Vafle s kokosovým krémem a ricottovým mousse

Krásný den vám přeji

Vaše JANA

Zdroj článku:

Breakfast food around the world: How different places start the day | CNN Travel. CNN International – Breaking News, US News, World News and Video [online]. Copyright © [cit. 07.02.2023]. Dostupné z:  cnn.it/3DOGose