Ingredience

  • 140 g jablečného protlaku bez přidaného cukru

  • 240 ml slunečnicového oleje

  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

  • 4 celá vejce

  • 312 g celozrnné špaldové mouky prosáté

  • 1 lžička jedlé sody

  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů

  • 1/4 lžičky soli

  • 2 lžičky mleté skořice

  • 1 lžička mletého zázvoru (koření)

  • 1/4 lžičky mletého muškátového květu

  • 260 g mrkve očištěné a nastrouhané najemno (cca 4 středně velké kusy)

  • 60 g nasekaných vlašských ořechů 

Postup

  • Dejte si rozehřát troubu na 180 °C. Vymažte si formu na koláč o rozměrech cca 24 cm troškou másla a vysypte hrubou moukou, aby se koláč nepřipekl ke stěnám.

  • V jedné míse smíchejte všechny sypké suroviny. V druhé míse promíchejte metličkou vejce, vanilkový extrakt, slunečnicový olej a jablečný protlak.

  • Tekuté ingredience přidejte k sypkým, vsypte rovněž nastrouhanou mrkev, vlašské ořechy a vše pořádně promíchejte, až dostanete středně husté hladké těsto.

  • Nalijte těsto do formy na koláč a pečte přibližně 30 minut na 180 °C, nebo až špejle zapíchnutá do koláče nezůstane suchá.