Ingredience
140 g jablečného protlaku bez přidaného cukru
240 ml slunečnicového oleje
1/2 lžičky vanilkového extraktu
4 celá vejce
312 g celozrnné špaldové mouky prosáté
1 lžička jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
1/4 lžičky soli
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru (koření)
1/4 lžičky mletého muškátového květu
260 g mrkve očištěné a nastrouhané najemno (cca 4 středně velké kusy)
60 g nasekaných vlašských ořechů
Postup
Dejte si rozehřát troubu na 180 °C. Vymažte si formu na koláč o rozměrech cca 24 cm troškou másla a vysypte hrubou moukou, aby se koláč nepřipekl ke stěnám.
V jedné míse smíchejte všechny sypké suroviny. V druhé míse promíchejte metličkou vejce, vanilkový extrakt, slunečnicový olej a jablečný protlak.
Tekuté ingredience přidejte k sypkým, vsypte rovněž nastrouhanou mrkev, vlašské ořechy a vše pořádně promíchejte, až dostanete středně husté hladké těsto.
Nalijte těsto do formy na koláč a pečte přibližně 30 minut na 180 °C, nebo až špejle zapíchnutá do koláče nezůstane suchá.