O mně

Moje vize a poslání

Již řadu let pozoruji, jak „módní“ potravinářský business ovlivňuje naše stravovací návyky v podobě nesmyslného vynechávání některých důležitých složek potravy, jak nás nutí často až k extrémistickým rozhodnutím v podobě nákupu určitých „super potravin“ nebo výživových doplňků, a vyvíjí tak na nás tlak strašením různými zdravotními problémy na základě poskytovaných informací vytržených z kontextu.

A tento business sílí a přesvědčuje nás, že naše regionální potraviny jsou z výživového hlediska špatné…,že na některé potraviny není naše trávení zvyklé, ale na tropické a subtropické plodiny, se kterými naše trávení nepřišlo do kontaktu za poslední miliony let, určitě ano…, že dovážené potraviny, jejichž původ je kolikrát pochybný, jsou ty, které našemu zdraví prospějí…že pokud nezačneme ráno s hrstí tabletek výživových doplňků, tak zdraví být nemůžeme…, nebo že nesmíme jíst v konkrétní hodiny apod.

Co však potřebujete VĚDĚT vy je, jak se rozhodovat při výběru potravin, co ještě považovat z výživového hlediska pro vás za nezbytné, abyste byla zdravá, a co už je jen vyhazování peněz. VĚDOMÉ rozhodování ohledně jídla, které každý den přijímáte, je jednou z největších svobod, kterou můžete mít.

TAK SE JÍ MILÁ ŽENO NEVZDÁVEJTE…

A právě z těchto důvodů podporuji Vás formou výživového poradenství, abyste se VYZNALA V ZÁPLAVĚ INFORMACÍ A POCHYBNÝCH PROHLÁŠENÍ, které každý den chrlí internet, a NEBYLA OTROKEM předepsaných jídelníčků.

Zkrátka abyste mohla jíst zdravě, ale POHODLNĚ PODLE VÁS A VAŠEHO ŽIVOTNÍHO STYLU.

Co znamená CookApy?

Vaření pomáhá překonávat každodenní těžkosti.

Já sama se o tom přesvědčuji každý den, když připravuji pro rodinu oběd nebo večeři. Soustředím se jen na proces vaření, můžu na chvíli vypnout, odpoutat se od každodenních starostí, vymazat negativní myšlenky v hlavě.

Proto je tady CookApy, které je složením slov Cook (vařit) a Therapy (terapie).

Podporuji klienty v tom, aby si sami vařili. Vaření totiž pomáhá naplno prožívat přítomný okamžik, jehož vnímání je považováno za podstatu lidského štěstí. Pokrm se stává Vaším osobním projektem. Čím více radosti do něj vkládáte, tím více si ho vychutnáte. A on Vám na oplátku dává zpět potřebné živiny a harmonii chutí, které Vám pomohou cítit se prostě skvěle. Vaření se tak stává Vaším osobním terapeutem.

V neposlední řadě je vaření tou nejlepší INVESTICÍ Vašeho života se 100% VÝNOSEM, ale s NULOVÝM RIZIKEM. Jediným rizikem tak bude akorát Váš spokojený žaludek, lepší pocit ze sebe sama, skutečnost, že máte pod kontrolou, co jíte a v jakém množství, nebo že se budete cítit dobře. A to už za to stojí, NE?

Grep jako LOGO CookApy

Když jsem vybírala pro CookApy logo, chtěla jsem, aby bylo svěží a mělo příjemnou barvu. Už si přesně nevzpomínám, ale když jsem objednávala jídlo z mého oblíbeného on-line obchodu, tak jsem narazila na růžový grep.

Uvědomila jsem si, že to je přesně to, co hledám. Grep neboli grapefruit je totiž hybrid citrusů pocházející z Barbadosu. Jedná se o náhodné křížení mezi sladkým pomerančem a pomelem, které byly oba dovezeny z Asie v 17. století. Protože i koncept CookApy v sobě spojuje lásku k vaření a pečení s výživovým poradenstvím, kterému se rovněž věnuji, byla to pro mě ta správná volba. Krásná barva (ani červená ani růžová) a svěžest citrusů.

logo

Ráda píšu o jídle i zdravé výživě

Jsem také autorkou e-kuchařky „JEDU NA ČAS“, která se umístila na 2. místě v soutěži Maminka roku 2022 v kategorii Maminka podnikatelka.

Chcete se dozvědět o tom, jak kuchařka vznikala a jaký je její poslání? Pojďte se na chvíli vrátit v čase a projít společně se mnou první krůčky.

Cesta k první kuchařce, která posouvá hranice vnímání zdravé stravy!

Je polovina března 2020. Sedím u šicího stroje a pokouším se ušít roušku. Šití mi nikdy nešlo, takže to podle toho vypadá. Propadám zoufalství.😝

K tomu všemu už nevím, co uvařím další den k obědu, aby to nebylo už stokrát provařené, aby to bylo rychlé, suroviny jsem měla v ledničce, nebo je mohla sehnat na jednom místě, a aby to odpovídalo dietnímu režimu mého muže. Hrůza. Myslím, že potřebuji sedativa.😁

Všechny recepty posbírané za ty roky, co si sama vařím, už jsem otočila minimálně stokrát.

Přemýšlím, co mi vlastně chutná.🤔 Vybavuji si, že mi máma v šestinedělí vozila dušené maso na kmíně nebo se zeleninou s knedlíkem, a že mi to vlastně hrozně chutnalo. A také si vzpomínám, že s jeho přípravou nemívala příliš mnoho starostí. Koukám do mrazáku a z prvního šuplíku vytahuji něco, co by alespoň doufám mohlo být vepřové maso, ze kterého by se snad dalo dotyčné jídlo vykouzlit. V paměti šmátrám, jak to vlastně máma dělala. Určitě vždycky zdůrazňovala, že je hlavně třeba maso dlouho dusit, aby bylo krásně měkké. Podařilo se. Masíčko jedná báseň, chuť kmínu výtečná, minimum tuku, no prostě krása.😊 Mezitím jsem si uvařila rýži a jídlo na druhý den bylo připravené.

A proč rovnou nenapsat kuchařku?

Začala jsem si vybavovat více receptů ze svého dětství, vzpomínat na rady přátel a známých, vytáhla rodinné recepty.

A v tom mě napadlo, že si všechny ty nápady začnu psát. A proč rovnou nenapsat KUCHAŘKU?

Mám doma desítky knih s recepty od známých i neznámých autorů. Z většiny z nich jsem si vybrala pár receptů, které mi chutnají, nebo které jsou pro mě proveditelné.

Vzpomínala jsem, co většině ženám na některých receptech vadí a přála jsem si to udělat jinak. Sepsala jsem různé připomínky a došla jsem k pár klíčovým poznatkům:

  1. Fotky jsou krásné, čím krásnější ale, tím méně se zdá jídlo chutné.
  2. Ingredience jsou často příliš exotické a neseženu je běžně v obchodě nebo alespoň v drogerii či lékárně. Nebo mi prostě jen nechutnají (Musí opravdu být teď seafood úplně všude?)
  3. Postup vyžaduje asi milion kroků, to je na mě příliš, já teď s dítětem neudržím moc myšlenek.😝
  4. Chci, abych měla pocit, že si zvládnu uvařit (dělám to proto, že nechci nakupovat ve fast foodech), proto potřebuji co nejjednodušší a jasný postup (ne trošku a přiměřeně).
  5. Opravdu mi nepřijde zásadní pro zdraví moje a celé rodiny nakupovat takzvané superpotraviny dovážené z Číny a jiné exotiky, o jejichž přínosech všichni básní, a ještě k tomu za ně utratit celý rodičák.
  6. Mám mít mindrák z toho, že neumím udělat espumu nebo extra silný demi glace? Na sociálních sítích to totiž vypadá, že to doma zvládají všichni, jen já ne.
jana linhartová

STÁHNĚTE SI SVŮJ ENERGY & LIFE SHOT ZDARMA

Staňte se součástí komunity maminek a žen pečujících o své zdraví. Přihlášením k odběru newsletterů vám ode mě čas od času přijdou zajímavé i nevšední články z oblasti zdravého životního stylu, vaření, recepty, a k tomu ode mě dostanete ZDARMA e-book ENERGY & LIFE SHOT pro Vás i Vaše milé ratolesti.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Malý krok pro lidstvo, velký skok pro mě

A to byl vlastně ten impulz, proč jsem se rozhodla sdílet svoje nápady prostřednictvím osobního BLOGU, RECEPTŮ a KUCHAŘKY, se kterou můžete uvařit vše od snídaně až po večeři. Vždyť určitě je nás víc, takových normálních lidiček, kteří přemýšlí, co uvařit sobě a rodině, aniž by kvůli tomu museli absolvovat různé kurzy.🥳

Moje láska k dokonale nedokonalému vaření a pečení, které je určeno pro všechny, co chtějí dobře jíst, ale zároveň prožívat každý den s lehkostí. Protože o tom to je, nedělat si ten život těžší, než je.

Proč název „Jedu na čas“

V průběhu psaní KUCHAŘKY jsem si vždycky během příprav a vaření jednotlivých jídel pouštěla stopky, abych získala opravdu reálnou představu, jak dlouho by přichystání daného pokrmu mělo trvat. Můj muž vždycky přišel do kuchyně a prohlásil, že je třeba jít z cesty, protože maminka zase jede na čas. 😊

A mně to vlastně přišlo jako dobrý nápad na název KUCHAŘKY.

Co v kuchařce najdete…

Při sestavování jednotlivých receptů jsem vycházela hlavně z toho, že musí být jednoduché na přípravu, aby je mohl zvládnout každý, nejen zkušené hospodyňky s odvařenými 10 000 hodinami.

Zároveň jsem také chtěla dosáhnout toho, aby se jednotlivá jídla skládala z několika málo ingrediencí, které koupíte v každém lépe vybaveném supermarketu, a to i online, kde nakoupíte vše potřebné za pár minut a z pohodlí domova.

Hlavním cílem je vykouzlit chutné jídlo bez velkého úsilí, s minimem ingrediencí a bez přemýšlení, jestli se Vám to povede a výsledek nakonec nebudete muset vyhodit do koše.

Prostě v jednoduchosti je síla a u vaření to platí trojnásob. Upozorňuji, že většinu receptů zvládá uvařit i můj muž, který není nijak zvlášť zkušený kuchař. Celý postup přípravy jídel je ale přesně popsaný podle toho, jak jsme je sami připravovali.

Vedle nenáročné přípravy byla další podmínkou také skutečnost, aby byla jednotlivá jídla výživově hodnotná a zároveň, aby během kulinární přípravy nedocházelo ke vzniku nadbytečných toxických látek. Recepty jsem navrhla tak, aby jídla nebyla zbytečně tučná nebo nasáklá olejem, chutná, ale především, abyste se po nich cítili sytí bez pocitu těžkosti v žaludku, nebo že se musíte jít svalit na gauč a dvě hodiny jídlo trávit, než se zase pustíte do nějaké činnosti.

Což při péči o děti obzvlášť nelze.

Jaké druhy jídel v KUCHAŘCE najdete

  • Chutné svačiny či snídaně v podobě mnohých variací přípravy obilných vloček různého druhu, které Vás zasytí a zároveň si dopřejete mňamku plnou benefitů v podobě vitamínů a minerálů pro Váš organismus.
  • Polévky, z nichž většina vznikla vlastně úplnou náhodou jako variace „Co zbylo v lednici a šlo by ještě použít.“
  • Masa, protože obsahují cenné bílkoviny, vitamíny a aminokyseliny, takže pokud nemáte zdravotní omezení nebo z jiných osobních důvodů maso nejíte, tak na maso ve svém jídelníčku určitě nezapomínejte.
  • Zeleninové pokrmy, ve kterých naleznete dobré spojence, pokud potřebujete zajímavou přílohu, večeři, nebo nejíte masité pokrmy a chcete obměnit svůj jídelníček.
  • A samozřejmě sladké dezerty inspirované mým dětstvím, tradičními českými recepty i mezinárodní kuchyní.

Recepty jsou sestavené tak, abyste hned na první pohled měli jasno v tom, jak náročný recept je (většina je jednoduchá, takže spíš by se hodilo uvést, které jsou náročnější.😝

Recepty jsou také záměrně koncipované pro 1 až 2 osoby, protože nevím jak Vy, ale mně se ingredience lépe násobí než dělí. Jednotlivé suroviny jsou uváděny v takovém pořadí, v jakém je budete používat při přípravě jídel.

Pokud je třeba danou surovinu zpracovat, jako například oloupat zeleninu, nastrouhat jablka, oddělit žloutek od bílku apod., je tak uvedeno již přímo u výčtu ingrediencí. Usnadní Vám to přípravu a text postupu vaření tak není zbytečně dlouhý a zmatečný. Snažila jsem se navážit i například lžíci másla, kakaového prášku nebo mletých oříšků, opět pro lepší představu, jaké množství dané suroviny by mělo být použito. Nenajdete zde tedy nic jako trošku tohohle a přiměřeně tamtoho.

Tam, kde to bylo potřeba, jsem ještě přidala nějaké tipy a doporučení pro upřesnění receptu nebo předání užitečných informací.😊

Některé recepty se mohou zdát, že se opakují, což je ale smyslem této kuchařky. Chtěla jsem Vám ukázat, že i když máte jednu ingredienci, tak nepatrným obměňováním dalších přídavných surovin můžete získat chuťově úplně jinak harmonické jídlo.

A hlavně to nejdůležitější, všechny recepty jsem osobně vyzkoušela a pravidelně je doma vařím. Není zde žádné ctrl + C, ctrl + V. Jsou tedy prověřené i takovými náročnými strávníky, jako je můj muž, moje rodina, klienti a přátelé.

Fotografie jsou maximálně autentické, abyste se vyhnula pocitu zklamání, pokud by Váš výtvor nebyl dokonalý.

Takže teď už Vám nebrání nic v tom ponořit se do vaření. S touhle KUCHAŘKOU to totiž hravě zvládnete.😍

on-line kuchařka

Nechte se provést výživou s lehkostí

Kromě kuchařky jsem rovněž autorkou několika dalších knih, které najdete zde na webu. Jedním z posledních titulů je Výživový průvodce, který z Vás během jednoho dopoledne udělá self-made výživového poradce za bezkonkurenční cenu. Pro více informací se prosím proklikněte SEM.

Průvodce výživou

Recepty a Blog

Recepty na CookApy vytvářím pro všechny lidi jako Já, kterým záleží na tom, aby se dobře najedli, ale zároveň se po jídle necítili přeplnění a unavení, i když si občas „zahřeší“. Pro všechny, kteří mají pocit, že toho dělají přes den strašně moc, ale vlastně nic nestíhají.

Některé z mých RECEPTŮ Vám budou chutnat, některé méně a při jiných se otřepete jako ratlíci. To je v pořádku. Každý jazyk má právo zvolit si svou chuť! Mě to neurazí. Naopak, komu chutná všechno, je podezřelý, komu nic, tak nic nezkusil.

Abych nezapomněla, tak řada receptů se dá zamrazit, takže si můžete připravit jídlo klidně na několik dní.

CookApy není ale jen o vaření. Je v něm i kus mě, a proto se do mých receptů i článků na BLOGU pro Vás promítají cestovatelské zážitky nebo inspirativní fotky všeho druhu.

Těším se, že se spolu s lehkostí provaříme ke zdravějšímu životu.

jana linhartová

Vaše Jana Linhartová, manželka Jakuba, máma úžasného syna Jonáše, vášnivá cestovatelka a fotografka, výživová poradkyně a mentální koučka.