Ingredience

  • 170 g celozrnné špaldové mouky prosáté

  • 20 g moučkového cukru prosátého

  • špetka soli

  • 120 g vychlazeného másla plus cca 5 g na vymazání formy na koláč

  • 1 lehce prošlehaný žloutek

  • 2 lžíce vychlazené vody

  • 250 g pekanových ořechů

  • 100 g 85% čokolády nalámané na kousky

  • 2 celá vejce

  • 40 g přepuštěného másla (ghí) nebo normálního másla rozpuštěného

  • 140 g javorového sirupu grade A

  • 1/4 lžičky soli

Postup

  • Základ koláče si prosím připravte podle postupu v receptu Křehké těsto jako základ na koláč. Ingredience použijte z tohoto receptu. :-)

  • Dejte si předehřát troubu na 180 °C. Formu na koláč o průměru cca 25 cm vymažte máslem a vtlačte do ní těsto na korpus koláče.

  • Smíchejte pekanové ořechy a nasekanou čokoládu a nasypte směs do formy na koláčový základ.

  • Celá vejce, sůl, javorový sirup, 1/4 lžičky soli, ghí nebo máslo pořádně prošlehejte a nalijte směs na ořechy smíchané s čokoládou. Dejte vše zapéct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

TIP: Koláč je výtečný ke kávě nebo čaji. Jeho chuť můžete podtrhnout ještě kopečkem neslazené 33% vyšlehané smetany. :-)