Ingredience

  • 500 g pšeničné hladké mouky prosáté

  • 3 lžíce krupicového cukru (cca 50 g)

  • 2 sáčky sušeného droždí

  • 160 g másla rozehřátého, aby bylo horké

  • 300 g skyru

  • 1/4 lžičky soli

  • 2 lžičky jemně nastrouhané citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu

  • med na pokapání (množství podle chuti)

  • 1 vejce rozšlehané na potření jidášů

Postup

  • Smíchejte mouku, cukr, droždí, sůl a citrónovou kůru. Pořádně vše promíchejte.

  • Dejte si rozpustit máslo, aby bylo hodně teplé. Promíchejte s máslem skyr. Když skyr zapomenete vyndat včas z ledničky, tak ohřejte máslo, aby bylo opravdu hodně horké. Skyr jej ochladí a dostanete vlažnou směs. Máslo se skyrem přidejte k sypké směsi a vypracujte vláčné těsto. Pokud se těsto hodně lepí, přidejte ještě trochu mouky. Dejte těsto na teplé místo vykynout alespoň na 60 minut. Nelekněte se, těsto příliš nevykyne.

  • Jakmile je těsto vykynuté, dejte si rozehřát troubu na 160 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Z vykynutého těsta oddělte 12 stejně velkých kusů a vytvarujte z nich dlouhé nudličky. Ty pak stočte do požadovaného tvaru (válečky, stočené lano, ptáčky). Potřete jidáše rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě dozlatova (přibližně 20 minut).

  • Upečené jidáše vyndejte z trouby a ještě horké polijte medem.