Ingredience

  • 1 celý ztvrdlý mazanec nakrájený na 1,5 cm široké plátky, které ještě překrojte na dva kusy (recept na mazanec najdete ZDE)

  • 60 g rozpuštěného másla plus kousek (cca 5 g) na vymazání zapékací formy

  • 750 ml polotučného mléka

  • 3 celá vejce 

  • 2 zarovnané lžičky skořice

  • 1 plná lžička nastrouhané sušené citrónové kůry

Postup

  • Dejte si předehřát troubu na 180 °C. Zapékací mísu vymažte kouskem másla. Já jsem použila mísu o průměru 24 cm. Nakrájené plátky mazance vyrovnejte směrem od obvodu do středu tak, aby naplnily celou mísu. Nemusí to být umělecké dílo, ale snažte se, aby byly jednotlivé kousky rozloženy co nejvíce rovnoměrně. Doporučuji dát patky a menší kousky do středu. ;-)

  • V míse smíchejte mléko, máslo, skořici, citrónovou kůru a vejce. Vše pořádně prošlehejte metličkou. Tekutou směsí zalijte nakrájené kousky mazance. Pár kousků na povrchu vystupuje z tekutiny, ale to je tak v pořádku. Tyto kousky pak budou po upečení krásně křupavé. 

  • Formu dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékejte nákyp přibližně 40 minut nebo dokud není špejle zapíchnutá do středu nákypu suchá, respektive neulpívá na ní jen pár drobečků. Vrchní kousky by měly být krásně zlatavé, takže v případě potřeby pečte o trošku déle (každá trouba peče jinak :-)) Vrchní kousky se nesmí připalovat (nesmí zčernat), takže pokud by se tak dělo, snižte teplotu v troubě na 160 °C, ale pečte nákyp o něco déle, popřípadě přikryjte formu alobalem.

  • Hotový nákyp nechte trošku vychladnout na podložce a podávejte ještě teplý. I studený ale má své kouzlo, takže si najděte svou oblíbenou variantu.

Jedu na čas

Další jednoduché, rychlé a dobré recepty najdete v mojí kuchařce „Jedu na čas“, která je pro Vás k dispozici zde

Jedu na čas

Lahodné smoothie na každý den zdarma?

Přihlaste se a budete dostávat pravidelně zajímavé články z oblasti vaření, zdravého životního stylu, spoustu jednoduchých a dobrých receptů a eKnihu receptů na přípravu smoothie zdarma.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.