Ingredience

  • 150 g mletého máku

  • 2 lžičky prášku do pečiva

  • 1/4 lžičky soli

  • 60 g másla nakrájeného na kostičky a rozpuštěného 

  • 100 g cukru krupice

  • 230 g mandlového másla (z loupaných mandlí)

  • 1 vejce

  • drobenka: 60 g bílé čokolády rozlámané na kostičky a 80 g loupaných mandlí nasekaných na plátky (lze přímo koupit v obchodě)

  • šťavnaté sušené švestky (ideálně nesířené), já jsem v receptu použila švestky Seeberger

Postup

  • Vymažte si kouskem másla formu o velikosti 24 x 20 cm. Dejte si rozehřát troubu na 160 °C.

    Promíchejte v míse mák, prášek na pečení a sůl.

  • V jiné míse vyšlehejte elektrickými metlami cukr s máslem do pěny. Poté přidejte mandlové máslo a vejce. Pořádně vše promíchejte vařečkou. Dostanete husté a lepivé těsto.

  • Do mokré směsi přidejte mák smíchaný s ostatními sypkými ingrediencemi a zlehka promíchejte. Přeneste těsto do formy. Rovnoměrně vtlačte do těsta 12 sušených švestek.

  • V další čisté míse (ještě Vám nějaké zbyly? :-)) si připravte drobenku. Dejte v mikrovlnce rozpustit bílou čokoládu. Rozpuštěnou čokoládu promíchejte s mandlovými plátky a rovnoměrně nanášejte na makové těsto se švestkami.

  • Dejte formu do trouby a pečte po dobu 25 minut. Drobenka by měla být po dopečení zlatá, ne připálená.