Ingredience

  • 450 g máslové dýně oloupané a nakrájené na cca 2,5 cm velké kousky (čistá váha dýně by měla být 400 g)

  • 1 středně velké jablko (cca 130 g) oloupané a nastrouhané najemno

  • 1 vanička bílého jogurtu typu skyr (130 g)

  • 100 g kokosového jogurtu

  • 150 g celozrnných ovesných vloček namletých najemno

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů

  • 1 lžička kakaa holandského typu (kakao muffiny lehce obarví)

  • 45 g pekanových ořechů nasekaných na menší kousky 

  • 1 celé vejce

  • 1 plná lžička perníkového koření, 1/4 lžičky mletého badyánu, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky muškátového oříšku

  • 2 lžíce celých ovesných vloček na posypání muffinů

  • kousek másla na vymazání formiček na muffiny (cca 10 g)

Postup

  • Dejte si vařit vodu na dýni. Než přijde voda do varu, nakrájejte dýni na plátky, odkrojte slupku a nakrájejte dýni na menší 2,5 cm kousky. Dýni vhoďte do vroucí vody a vařte do měkka cca 10 minut. Hotovou měkkou dýni přendejte do hlubší nádoby a tyčovým mixérem udělejte pyré.

  • Dejte si rozehřát troubu na 170 °C. Dýňové pyré, nastrouhané jablko, skyr, kokosový jogurt, kypřící prášek, jedlou sodu, ovesné vločky, sůl, koření, kakaový prášek a pekanové ořechy dejte do mísy a vše zlehka promíchejte do hladké konzistence. Vmíchejte metličkou celé vejce.

  • Připravené těsto nalijte do formiček na muffiny vymazaných troškou másla. Posypte každý muffin troškou ovesných vloček a dejte péct do trouby na 50 minut nebo dokud na špejli zapíchnuté do muffinů neulpívají pouze drobečky. Hotové muffiny vyndejte z trouby a dejte vychladit.