Publikováno: 30.11.2021

Gouda nebo guda? Nebo si myslíte, že se jedná pouze o překlep?

Někdo by možná řekl, že ano, a že se jedná o jeden a ten samý typ sýra. Opak je ale pravdou. Tyto dva sýry nemají totiž společného kromě skutečnosti, že se jedná o sýry vlastně jinak nic. O nizozemské slavné goudě jste toho jistě už slyšeli spoustu. Sýr vyráběný z kravského mléka, označovaný (snad i právem) za jeden z nejlepších sýrů na světě. Ale co takhle gruzínská guda? Že jste o tomto sýru ještě neslyšeli? Nejste sami. Když jsem o tomto sýru četla v mém oblíbeném časopisu, myslela jsem si nejprve, že se jedná o překlep. Tak jsem si hned běžela informaci ověřit ještě na internetu (pro jistotu, kdyby náhodou). Opravdu to nebyla chyba tisku, ale jeden z tradičních gruzínských sýrů.

Sýr se vyrábí z ovčího mléka thušských ovcí pasoucích se na strmých svazích ve východní části Gruzie a zraje přibližně po dobu 40 dní v měchu z ovčí kůže, který mu dává svou specifickou příchuť. Odtud také pochází název guda, což vlastně znamená sýr z měchu. Se sýrem podobných thušské gudě se jen tak nesetkáte. Je to výjimečná lokální pochoutka jejíž výrobu místní pastevci vypilovali k dokonalosti za dobu kočování mezi horami a dolinou. Pozor ale na „PADĚLKY.“ Pravá guda vždy musí zrát v ovčí kůži, ne v igelitových pytlích.

Pokud se Vám tedy poštěstí někdy navštívit Gruzii, tak si určitě nezapomeňte připsat na seznam dobrůtek, které chcete ochutnat i výtečný sýr guda.

Zdroj: Giorgi Gogua, Nebezpečná cesta mezi nebem a zemí, NATIONAL GEOGRAPHIC ČESKO, Praha: VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2021, 128, 80 – 109. ISSN 1213-9394