Ingredience

  • 1 1/2 šálku (250 ml) nevařené čočky (buď zelené, beluga nebo hnědé čočky), opláchnuté a přebrané, nebo můžete použít čočku už vařenou z konzervy (ušetří Vám to hodně času)

  • 100 g omyté a nadrobno nakrájené salátové okurky

  • 1 malá červená cibule, nakrájená nadrobno

  • 10 čerstvých lístků máty natrhaných na menší kousky

  • 1/2 šálku (250 ml) cherry rajčat

  • Citronový dresink:

    2 lžíce řepkového oleje lisovaného za studena

    2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

    1 lžička dijonské hořčice

    1 prolisovaný stroužek česneku

    1/2 lžičky jemné mořské soli

    1/4 lžičky čerstvě namletého černého pepře

Postup

  • Čočku smíchejte v hrnci se 3 hrnky vody (nebo zeleninového vývaru).

    Vařte čočku na středním plameni do měkka, asi 20-25 minut v závislosti na druhu použité čočky.

    Pomocí cedníku čočku sceďte a proplachujte ve studené vodě po dobu 1 minuty, dokud nevychladne, a dejte stranou.

  • Mezitím, co se čočka vaří, smíchejte všechny ingredience na citronovou zálivku v malé misce a šlehejte, dokud se ingredience nespojí.

  • Ve velké míse promíchejte dresink s uvařenou a vychladlou čočkou, okurkou, červenou cibulí, mátou a cherry rajčaty.

  • Ihned podávejte nebo skladujte v uzavřené nádobě po dobu až 3-4 dnů.