Ingredience

  • 300 g máslové dýně oloupané a nakrájené na 2,5 cm široké plátky a překrojené na tři díly 

  • 130 g vařené cizrny (můžete si uvařit sami, ale počítejte s dobou namáčení a vařením, nebo můžete koupit cizrnu v konzervě a jen ji slít a propláchnout)

  • 2 lžičky olivového oleje na pokapání dýně a cizrny

  • 30 g kešu oříšků namočených na 10 minut do vlažné vody

  • 40 g sušených fíků nakrájených na menší kousky (cca 0,5 cm kostičky)

  • 1 lžička oleje vhodného na smažení

  • 180 g červené cibule nasekané nadrobno (1 středně velká cibule)

  • natrhané lístky čerstvého koriandru (jedna vanička)

  • vymačkaná šťáva z 1 limety

  • sůl a pepř na dochucení

  • 1 lžíce lískooříškového oleje (můžete nahradit olivovým olejem)

  • 30 g sýra parmezánového typu nastrouhaného najemno (můžete nahradit lahůdkovým droždím)

Postup

  • Dejte si rozehřát troubu na 180 °C.

    Na pánvi si dejte rozpálit olej vhodný na smažení a krátce (cca 1 minutu) na něm osmahněte cibulku. Cibule však nesmí zhnědnout. Kešu oříšky zalijte v mističce vlažnou vodou a odložte stranou.

  • Nakrájenou dýni a cizrnu rozložte rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem. Zakapejte je olejem a pořádně obalte. Jakmile je trouba rozehřátá, vložte do ní plech a pečte obě suroviny po dobu 20 minut. Pokud by dýně nebo cizrna příliš hnědly až černaly, snižte teplotu trouby o 20 stupňů a dopékejte, dokud není dýně měkká.

  • Upečenou cizrnu s dýní smíchejte s cibulí, kešu oříšky a nekrájenými fíky. Zakapejte lžící lískooříškového oleje (nebo slunečnicového), limetovou šťávou, posypejte koriandrem, solí a pepřem a lehce promíchejte, aby se všechny ostatní suroviny obalily.

  • Salát rozdělte na talíře a posypte nastrouhaným sýrem.