Ingredience

  • 3 vejce rozdělené na žloutky a bílky zvlášť

  • 180 g cukru krystal nebo písek (30 g si dejte stranou na šlehání bílků)

  • 1 sáček vanilkového cukru (cukr s pravou vanilkou)

  • 70 ml oleje

  • 70 ml horké vody

  • 150 g prosáté polohrubé mouky

  • 1 uvařená brambora oloupaná a nastrouhaná najemno (nemusí nutně být, pokud nemáte dost času, jinak počítejte při přípravě extra čas na uvaření a vychladnutí brambory)

  • ½ pytlíčku jedlé sody

  • 1 plná lžíce kakaa holandského typu

  • kousek másla a hrubá mouka na vysypání formy na bábovku

Postup

  • Dejte si uvařit bramboru a nechte ji vychladnout. Doporučuji tak udělat den předem a v den pečení bábovky ji už jen oloupat a nastrouhat najemno. Pokud nestíháte, nemusíte bramboru přidávat, bábovka bude i tak výborná.

  • Nechte rozehřát troubu na 180°C. Vymažte formu na pečení máslem a vysypte ji hrubou moukou.

  • Žloutky, 150 g cukru krystal nebo písek a vanilkový cukr utřete ručně vařečkou do krémové pěny, což poznáte tak, že se v těstě začnou tvořit bublinky.

  • Přimíchejte mouku, vodu, olej, prášek do pečiva a nastrouhanou bramboru. Vše pořádně promíchejte nebo prošlehejte el. šlehačem, až se začnou na těstě tvořit bublinky.

  • Odeberte polovinu těsta a přidejte do jedné části kakao.

  • Z bílků vyšlehejte tuhý sníh (cca 3 minuty). Během šlehání přidávejte postupně 30 g cukru, který jste si dali stranou. Polovinu sněhu pomalu vmíchejte do světlého těsta, druhou polovinu do tmavého. Sníh vmíchávejte opravdu jemně, spíš jej v těstě načechrávejte. Je to důležité pro nakynutí bábovky. Správnou konzistenci si můžete porovnat podle níže vloženého obrázku.

  • Nalijte světlé těsto do formy. Poté do světlého těsta nalijte tmavé a krouživými pohyby lžící nebo špejlí tmavé těsto promíchejte se světlým. Vznikne Vám tak pěkné mramorování.

  • Formu vložte do trouby péct na 35 minut. Bábovka je hotová, pokud do ní zapíchnete špejli, která po vytažení zůstane suchá. Když tomu tak není, přidejte dalších 5 minut pečení a znovu zkontrolujte. Každá trouba peče jinak, takže dobu pečení je třeba si odměřit individuálně. U někoho to může být 40 minut, jinde třeba 45 minut.

  • Vyndejte formu z trouby a nechte bábovku pořádně vychladnout.

  • Poté vyjměte bábovku z formy a pocukrujte ji. Nakonec už Vám nezbývá nic jiného, než si ukrojit kousek a vychutnat si tohle sladké potěšení.

A už jste doma zkoušeli třeba makronky? Že ne? Super rychlý, snadný a dobrý recept najdete v mojí kuchařce „Jedu na čas“, která je jen pro Vás k dispozici ZDE.