My Story 

Již řadu let pozoruji, jak „módní“ potravinářský business ovlivňuje naše stravovací návyky v podobě nesmyslného vynechávání některých důležitých složek potravy, jak nás nutí často až k extrémistickým rozhodnutím v podobě nákupu určitých „superpotravin“ nebo výživových doplňků a vyvíjí na nás tlak v podobě strašení různými zdravotními problémy na základě poskytovaných informací vytržených z kontextu.

 

A tento business sílí a přesvědčuje mě i vás, že naše regionální potraviny jsou z výživového hlediska špatné…že na některé potraviny není naše trávení zvyklé, ale na tropické a subtropické plodiny, se kterými vaše trávení nepřišlo do kontaktu za poslední miliony let, určitě ano… že dovážené potraviny, jejichž původ je kolikrát pochybný, jsou ty, které vašemu zdraví prospějí…že pokud nezačneme ráno s hrstí tabletek výživových doplňků, tak zdravá být nemůžete…nebo že nesmíte jít v konkrétní hodiny apod.

 

Ano, já sama si také ráda dám nějakou tu tropickou potravinu, koupím si aloe vera na podporu trávení po náročnějším období nebo vyzkouším zajímavou potravinu.

 

Co vy však potřebujete VĚDĚT je, jak se rozhodovat při výběru potravin, co ještě považovat z výživového hlediska pro vás za nezbytné, abyste byla zdravá, a co už je jen vyhazování peněz. VĚDOMÉ rozhodování ohledně jídla, které přijímáte, je jednou z největších osobních svobod, kterou můžete mít. TAK SE JÍ MILÁ ŽENO NEVZDÁVEJTE! 

A právě z těchto důvodů podporuji vás formou výživového poradenství, abyste se VYZNALA V ZÁPLAVĚ INFORMACÍ A NESMYSLŮ, které každý den chrlí internet a NEBYLA OTROKEM předepsaných jídelníčků. Zkrátka abyste mohla jíst zdravě, ale POHODLNĚ PODLE VÁS A VAŠEHO ŽIVOTNÍHO STYLU.

Začátek příběhu lásky k vaření a první kuchařce!

Je polovina března 2020. Sedím u šicího stroje a pokouším se ušít roušku. Šití mi nikdy nešlo, takže to podle toho vypadá. Propadám zoufalství.😝 K tomu všemu už nevím, co uvařím další den k obědu, aby to nebylo už stokrát provařené, aby to bylo rychlé, suroviny jsem měla v ledničce, nebo je mohla sehnat na jednom místě, a aby to odpovídalo dietnímu režimu mého muže. Hrůza. Myslím, že potřebuji sedativa.😁

Všechny recepty posbírané za ty roky, co si sama vařím, už jsem otočila minimálně stokrát.

Přemýšlím, co mi vlastně chutná.🤔 Vybavuji si, že mi máma v šestinedělí vozila dušené maso na kmíně nebo se zeleninou s knedlíkem, a že mi to vlastně hrozně chutnalo. A také si vzpomínám, že s jeho přípravou nemívala příliš mnoho starostí. Koukám do mrazáku a z prvního šuplíku vytahuji něco, co by alespoň doufám mohlo být vepřové maso, ze kterého by se snad dalo dotyčné jídlo vykouzlit. V paměti šmátrám, jak to vlastně máma dělala. Určitě vždycky zdůrazňovala, že je hlavně třeba maso dlouho dusit, aby bylo krásně měkké. Podařilo se. Masíčko jedná báseň, chuť kmínu výtečná, minimum tuku, no prostě krása.😊 Mezitím jsem si uvařila rýži a jídlo na druhý den bylo připravené.

A proč rovnou nenapsat kuchařku?

Začala jsem si vybavovat více receptů ze svého dětství, vzpomínat na rady přátel a známých, vytáhla rodinné recepty. A v tom mě napadlo, že si všechny ty nápady začnu psát. A proč rovnou nenapsat KUCHAŘKU?

Mám doma desítky knih s recepty od známých i neznámých autorů. Z většiny z nich jsem si vybrala pár receptů, které mi chutnají, nebo které jsou pro mě proveditelné. Jednou jsem dostala, tuším asi k Vánocům, knížku od slavné zahraniční foodbloggerky. Strašně jsem se těšila 😊, kolik nových super receptů budu moct uvařit, a ono bohužel nic. Pár z nich mi chutnalo, zbytek byl ale neproveditelný, ať už kvůli tomu, že prostě nechci shánět každou ingredienci na internetu zvlášť, nebo mi prostě ty chutě nešly dohromady, nebo to prostě bylo divný. Fotky nádherný, ale nějak se to minulo mým chuťovým buňkám. Tak jsem ofotila těch pár receptů, co se mi líbily, a knížku poslala dál a dala jí do knihobudky. Třeba ještě někomu jinému udělá radost.😊 Trošku škoda, ale byt není nafukovací a kvůli pěti receptům jsem nechtěla schovávat celou knihu o 150 stránkách. To byl přesně ten moment, na který jsem si vzpomněla, když jsem začala kuchařku psát. Přemýšlela jsem nad tím, co mi vlastně v těch kuchařkách chybí. Sepsala jsem si to a došla jsem k pár zásadním bodům:

  1. Fotky jsou krásné, čím krásnější ale, tím méně se zdá jídlo chutné.
  2. Ingredience jsou často příliš exotické a neseženu je online nebo alespoň v naší DM drogerii či lékárně. Nebo mi prostě jen nechutnají (Musí opravdu být teď seafood úplně všude?)
  3. Postup vyžaduje asi milion kroků, to je na mě příliš, já teď s dítětem neudržím moc myšlenek.😝
  4. Chci, abych měla pocit, že si zvládnu uvařit (dělám to proto, že nechci nakupovat ve fast food restauracích), proto potřebuji co nejjednodušší a jasný postup (ne trošku a přiměřeně).
  5. Opravdu mi nepřijde zásadní pro zdraví moje a celé rodiny nakupovat takzvané superpotraviny dovážené z Číny a jiné exotiky, o jejichž přínosech všichni básní (ano, marketing je mocný nástroj), a ještě k tomu za ně utratit celý rodičák.
  6. Mám mít mindrák z toho, že neumím udělat espumu nebo extra silný demi glace? Na sociálních sítích to totiž vypadá, že to doma zvládají všichni, jen já ne. Hergot fagot. 😊
jana linhartová

Lahodné smoothie
na každý den zdarma?

Přihlaste se a budete dostávat pravidelně zajímavé články z oblasti vaření, zdravého životního stylu, spoustu jednoduchých a dobrých receptů a eKnihu receptů na přípravu smoothie zdarma.

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Malý krok pro lidstvo, velký skok pro mě 😊

A to byl vlastně ten impulz, proč jsem se rozhodla sdílet svoje nápady prostřednictvím osobního BLOGU, RECEPTŮ zdarma a KUCHAŘKY, se kterou můžete uvařit vše od snídaně až po večeři. Vždyť určitě je nás víc, takových normálních lidiček, kteří přemýšlí, co uvařit sobě a rodině, aniž by kvůli tomu museli absolvovat různé kurzy.🥳  A tak se zrodil celý koncept CookApy neboli Cooking Therapy (více info na stránce CookApy).😍 Moje láska k dokonale nedokonalému vaření a pečení, které je určeno pro všechny, co mají rádi sebe a svoje bližní. Protože o tom to je, nedělat si ten život těžší, než je.

Proč název „Jedu na čas“

V průběhu psaní KUCHAŘKY jsem si vždycky během příprav a vaření jednotlivých jídel pouštěla stopky, abych získala opravdu reálnou představu, jak dlouho by přichystání daného pokrmu mělo trvat. Můj muž vždycky přišel do kuchyně a prohlásil, že je třeba jít z cesty, protože maminka zase jede na čas. A mně to vlastně přišlo jako dobrý nápad na název KUCHAŘKY.

Co v kuchařce najdete…

Při sestavování jednotlivých receptů jsem vycházela hlavně z toho, že musí být jednoduché na přípravu, aby je mohl zvládnout každý, nejen zkušené hospodyňky s odvařenými 10 000 hodinami. Zároveň jsem také chtěla dosáhnout toho, aby se jednotlivá jídla skládala z několika málo ingrediencí, které koupíte v každém lépe vybaveném supermarketu, a to i online, kde nakoupíte vše potřebné za pár minut a z pohodlí domova. Hlavním cílem je vykouzlit chutné jídlo bez velkého úsilí, s minimem ingrediencí a bez přemýšlení, jestli se Vám to povede a výsledek nakonec nebudete muset vyhodit do koše. Prostě v jednoduchosti je síla a u vaření to platí trojnásob. Upozorňuji, že většinu receptů zvládá uvařit i můj muž, který není nijak zvlášť zkušený kuchař. Celý postup přípravy jídel je ale přesně popsaný podle toho, jak jsme je sami připravovali.

Vedle nenáročné přípravy byla další podmínkou také skutečnost, aby byla jednotlivá jídla výživově plnohodnotná, ne zbytečně tučná nebo nasáklá olejem, chutná, ale především, abyste se po nich cítili sytí bez pocitu těžkosti v žaludku, nebo že se musíte jít svalit na gauč a dvě hodiny jídlo trávit, než se zase pustíte do nějaké činnosti. Což při péči o děti obzvlášť nelze.

Jaké druhy jídel v KUCHAŘCE najdete

  • Chutné svačiny či snídaně v podobě mnohých variací přípravy obilných vloček různého druhu, které Vás zasytí a zároveň si dopřejete mňamku plnou benefitů v podobě vitamínů a minerálů pro Váš organismus.
  • Polévky, z nichž většina vznikla vlastně úplnou náhodou jako variace „Co zbylo v lednici a šlo by ještě použít.“
  • Masa, protože obsahují cenné bílkoviny, vitamíny a aminokyseliny, takže pokud nemáte zdravotní omezení nebo z jiných osobních důvodů maso nejíte, tak na maso ve svém jídelníčku určitě nezapomínejte.
  • Zeleninové pokrmy, ve kterých naleznete dobré spojence, pokud potřebujete zajímavou přílohu, večeři, nebo nejíte masité pokrmy a chcete obměnit svůj jídelníček.
  • A samozřejmě sladké dezerty inspirované mým dětstvím, tradičními českými recepty i mezinárodní kuchyní.

Recepty jsou sestavené tak, abyste hned na první pohled měli jasno v tom, jak náročný recept je (většina je jednoduchá, takže spíš by se hodilo uvést, které jsou náročnější.😝 Recepty jsou také záměrně koncipované pro 1 až 2 osoby, protože nevím jak Vy, ale mně se ingredience lépe násobí než dělí. Jednotlivé suroviny jsou uváděny v takovém pořadí, v jakém je budete používat při přípravě jídel. Pokud je třeba danou surovinu zpracovat, jako například oloupat zeleninu, nastrouhat jablka, oddělit žloutek od bílku apod., je tak uvedeno již přímo u výčtu ingrediencí. Usnadní Vám to přípravu a text postupu vaření tak není zbytečně dlouhý a zmatečný. Snažila jsem se navážit i například lžíci másla, kakaového prášku nebo mletých oříšků, opět pro lepší představu, jaké množství dané suroviny by mělo být použito. Nenajdete zde tedy nic jako trošku tohohle a přiměřeně tamtoho.

Tam, kde to bylo potřeba, jsem ještě přidala nějaké tipy a doporučení pro upřesnění receptu nebo předání užitečných informací.😊

Některé recepty se mohou zdát, že se opakují, což je vlastně smyslem této kuchařky. Chtěla jsem Vám ukázat, že i když máte jednu ingredienci, tak nepatrným obměňováním dalších přídavných surovin můžete získat chuťově úplně odlišné jídlo.

A hlavně to nejdůležitější, všechny recepty jsem osobně vyzkoušela a pravidelně je doma vařím. Není zde žádné ctrl + C, ctrl + V. Jsou tedy prověřené i takovými náročnými strávníky, jako je můj muž, moje rodina a přátelé.

Takže teď už Vám nebrání nic v tom konečně začít vařit. S mojí KUCHAŘKOU to totiž hravě zvládnete.😍

on-line kuchařka

Grep jako LOGO CookApy

Když jsem vybírala pro CookApy logo, chtěla jsem, aby bylo svěží a mělo příjemnou barvu. Už si přesně nevzpomínám, ale když jsem objednávala jídlo z mého oblíbeného on-line obchodu košík.cz, tak jsem narazila na růžový grep. Uvědomila jsem si, že to je přesně to, co hledám. Grep neboli grapefruit je totiž hybrid citrusů pocházející z Barbadosu. Jedná se o náhodné křížení mezi sladkým pomerančem a pomelem, které byly oba dovezeny z Asie v 17. století. Protože i koncept CookApy v sobě spojuje lásku k vaření a pečení s výživovým poradenstvím, kterému se rovněž věnuji, byla to pro mě ta správná volba. Krásná barva (ani červená ani růžová) a svěžest citrusů. No neber to.😍

Těším se, že spolu provaříme k lepšímu a zdravějšímu životu.

Vaše Jana Linhartová, manželka, máma úžasného syna Jonáše, vášnivá cestovatelka a fotografka, výživová specialistka a autorka kuchařky Jedu na čas.  

logo